.jpg)
ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ..
Η διαπραγμάτευση οδηγεί σε καταστροφή, προσπαθεί να πείσει η συγκυβέρνηση δείχνοντας την Κύπρο. Ψεύδεται, συνειδητά. Έχουν
ήδη εξαιρεθεί από το κούρεμα οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, ενώ έχουν διασφαλισθεί, μετά από διαπραγματεύσεις με την εκεί τρόικα, τα χρήματα
των ταμείων συντάξεων και πρόνοιας, ανεξάρτητα από τράπεζα. Η Κύπρος καταστράφηκε ακαριαία και αυτοί επιχαίρουν γιατί πιστεύουν ότι δικαιώνεται [!] η πολιτική τους ότι τα μνημόνια είναι μονόδρομος –τόσο καταλαβαίνουν…
Η Κύπρος, όμως, μπορεί να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε την επείγουσα ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο ανόρθωσης. «Επί τρία χρόνια», σημειώνει ο Ν. Ξυδάκης [Καθημερινή, 29.03.13], «η χώρα πορεύεται με μόνο σχέδιο τα μνημόνια [που] σκοπεύουν πρωτίστως στην εξασφάλιση των δανειστών. Τα μνημόνια δεν κομίζουν όραμα για τη χώρα», για να τονίσει ότι οφείλουν «οι ηγέτες, σε όλους τους χώρους, να πάψουν να κρύβονται πίσω από τα μνημόνια των δανειστών, είτε ως άβουλοι εφαρμοστές είτε ως λαύροι ενάντιοι»!
Μαύρη τρύπα
Το όραμα της συγκυβέρνησης, πάντως, μονίμως ταυτίζεται με την υλοποίηση των μέτρων που καθορίζει η τρόικα. Έτσι και νέα μέτρα θα επιβληθούν, ανεξάρτητα αν το διαψεύδουν [Σ. Κεδίκογλου: «Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα»], και το χαράτσι θα συνεχιστεί μέσω της ΔΕΗ, και απολύσεις στο δημόσιο τομέα θα έχουμε. Ο Αντ. Σαμαράς, που έχει εξαφανισθεί από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση στην Κύπρο, προσπαθεί να καθησυχάσει τους φόβους του με αλλεπάλληλες συσκέψεις ενόψει της άφιξης της τρόικας [Τρίτη ή Τετάρτη].
Η «μαύρη τρύπα» σε προϋπολογισμό και έσοδα προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, αν και το διαψεύδει ο Γ. Στουρνάρας -«δεν υπάρχει μαύρη τρύπα στα έσοδα»-, τα ελλείμματα στα ταμεία, το χαράτσι, οι απολύσεις στο δημόσιο είναι οι «εκκρεμότητες» που πρέπει να διευθετηθούν, τουλάχιστον έως τις 12 Απριλίου, οπότε και το άτυπο Eurogroup στην Ιρλανδία [θα αποφασίσει για τη δόση του Μαρτίου των 2,8 δισ. και των 6 δισ. ευρώ για το τρίμηνο του 2013]. Είναι φανερό ότι η εφαρμογή του μνημονίου ανοίγει ένα νέο φαύλο κύκλο, όπου κάθε «αστοχία» έρχεται να «διορθωθεί» με νέα, πιο εξοντωτικά μέτρα.
Ο πραγματικός φόβος του Μαξίμου, όμως, είναι μήπως το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο [στο 37,5% το «κούρεμα» στην Τράπεζα Κύπρου σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ] πέρα από τις επιπτώσεις στην ελληνική ύφεση [αναλυτές εκτιμούν ότι η Κύπρος θα προσθέσει από 0,5% έως 1% στην ελληνική ύφεση] και τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί [Γ. Στουρνάρας: «Μικρές επιπτώσεις θα υπάρχουν, αλλά θα τις αντιμετωπίσουμε»], αποτελέσει παράδειγμα και για τη Ελλάδα.
Φόβος για τις καταθέσεις
Δηλαδή, η τρόικα με δικαιολογία τον εκτροχιασμό του προγράμματος και τις αντιδράσεις της κοινωνίας, να προκρίνει κούρεμα καταθέσεων και εδώ. Η διάψευση -«κούρεμα των καταθέσεων δεν πρόκειται να γίνει στη χώρα μας»- από τον Δ. Χατζησωκράτη [Αlpha 9.89] γέννησε μεγαλύτερες απορίες. Το πρόβλημα, όμως, θα εμφανιστεί στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών –ανεξάρτητα από τις συγχωνεύσεις–, μια και θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα καθώς συνεχώς διευρύνεται το χρηματοδοτικό τους κενό. Στόχος τρόικας και συγκυβέρνησης είναι η αποφυγή επιπλέον ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στο μέλλον, που θα μπορούσε να «θίξει» καταθέτες και, εκ νέου, ομολογιούχους.
Αβεβαιότητα
Είναι φανερό, βέβαια, ότι σε περίπτωση κουρέματος των καταθέσεων η συγκυβέρνηση δεν θα αντέξει πάνω από λίγες ώρες. Η ανησυχία είναι έκδηλη στο Μαξίμου, ακόμα και οι επιθέσεις προς τον ΣυΡιζΑ είναι ελεγχόμενες. Θέλουν να κρατήσουν χαμηλούς τους τόνους. Την έντονη ανησυχία τους για τις εξελίξεις εξέφρασαν στη μεταξύ τους συνάντηση και οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, καθώς φέρονται να συμφώνησαν ότι η κατάσταση απαιτεί μεγαλύτερη εγρήγορση, κάτι που δεν επιδεικνύει το Μαξίμου. Δηλαδή βλέπουν πολύ… ήσυχο τον πρωθυπουργό μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις στην Κύπρο, την επιδείνωση του εσωτερικού πολιτικού κλίματος, αλλά και το χρόνο που έχουν να διανύσουν, ως συγκυβέρνηση, μέχρι τις γερμανικές εκλογές [Σεπτέμβριο] που εκτιμούν ότι θα λυθούν, ως δια μαγείας, τα προβλήματα!
Οι δύο αρχηγοί της συγκυβέρνησης προβλέπουν σοβαρούς κραδασμούς στην Ευρωζώνη, που θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία, όχι μόνο της συγκυβέρνησης, ενώ η συμφωνία τους να μην αποδεχθούν το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ δεν αναμένεται να διαφοροποιήσει τις κεντρικές αποφάσεις. Κάτι που συνέβη, σ’ ένα βαθμό, με το σχέδιο «Αθηνά», όπου η ΔημΑρ ψήφισε «όχι», όπως και δύο βουλευτές του ΠαΣοΚ [Θ. Τζάκρη και Θ. Μωραΐτης], αλλά το σχέδιο πέρασε με 148 υπέρ σε 275 παρόντες. Είναι φανερή η [κοινή;] προσπάθεια διαφοροποίησής τους από τη ΝΔ, προκειμένου να πείσουν ότι αποτελούν τον προοδευτικό πόλο της συγκυβέρνησης –υποθήκη για το άμεσο μέλλον. Ο Ευ. Βενιζέλος, μάλιστα, μίλησε και για ανάγκη επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής μέχρι το 2016, αποδεχόμενος ουσιαστικά ότι δεν «βγαίνει». Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που δεν δίστασε να πει ότι για τη διάσωση των τραπεζών πρέπει να πληρώνουν και οι καταθέτες, ότι αυτό που έγινε στην Κύπρο ήταν πρόβα γενικότερης εφαρμογής για ολόκληρη την Ευρώπη. Οι δηλώσεις Β. Σόιμπλε -«Η Κύπρος είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Και εμείς βρήκαμε τη σωστή λύση»-, η αποστασιοποίηση της Α. Μέρκελ, οι αποστάσεις της ΕΚΤ, ακόμα και η ανασκευή από τον ίδιο των δηλώσεών του -«η άποψη ότι ο Βορράς είναι υγιής, ενώ ο Νότος νοσεί, χρειάζεται επαναδιατύπωση. Όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο βαγόνι»- δεν πείθουν. Η Ευρώπη έχει εισέλθει σε κατάσταση αστάθειας, η αβεβαιότητα κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα: εργασία, υγεία, κοινωνική πρόνοια, πλέον και στις καταθέσεις.
Η στάση των Γερμανών
Υπάρχει, όμως, ερμηνεία για τις ενέργειες του Βερολίνου. Μόνο υποθέσεις. «Οι Γερμανοί νιώθουν αρκετά ισχυροί και για πρώτη φορά μετά τον παγκόσμιο πόλεμο θέλουν να επιβάλουν τους όρους τους», σημειώνει ο Αντ. Καρακούσης. Και ο Αντ. Λιάκος [Βήμα, 24.03.13] τονίζει ότι «μια μεγάλη οικονομία με αρνητικό επιτόκιο και γύρω – γύρω μικρές, με τιμωρητικά επιτόκια και αδυναμία δανεισμού, δεν είναι πρόβλημα, είναι μια νέα πραγματικότητα, μακριά από το μοντέλο μιας ενωμένης Ευρώπης, πλησιέστερα στην ιδέα μια έμμεσης αυτοκρατορίας». Η Νότια Ευρώπη, συνεχίζει ο Αντ. Λιάκος, «δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ούτε τη Γερμανία ούτε την Κίνα».
Αυτά σε Μεσόγειο – Νότια Ευρώπη. Αλλαγές, όμως, προετοιμάζονται και στο παγκόσμιο παιχνίδι. Ήδη οι αναδυόμενες χώρες Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική [BRICS] ιδρύουν αναπτυξιακή τράπεζα με 50 δισ. δολάρια κεφάλαιο και η Παγκόσμια Τράπεζα είναι έτοιμη να συνεργαστεί μαζί της. «Υπάρχει μια μετατόπιση ισχύος από τον παραδοσιακό στον αναπτυσσόμενο κόσμο και αρκετή γεωπολιτική ανησυχία στο δυτικό κόσμο για τη μετατόπιση αυτή», δηλώνουν νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι. Οι κινήσεις της Γερμανίας, που διαχρονικά αντιμετωπίζει με απέχθεια τη χρηματιστική εκδοχή του καπιταλισμού -δεν είναι τυχαίος ο προσανατολισμός της Γερμανίας στη βαριά βιομηχανία-, ορισμένοι εκτιμούν ότι προετοιμάζουν τον ανταγωνισμό στο «θαυμαστό καινούργιο κόσμο»; Όπου οι οικονομικοί πόλεμοι μεταξύ Ευρώπης, Ρωσίας, ΗΠΑ και BRICS θα είναι η καθημερινότητά μας –το βλέπουμε ήδη σ’ έναν βαθμό. Αυτό το σενάριο μπορεί να δικαιολογεί τη στάση της Γερμανίας σε όσους επιζητούν τη συμμετοχή τους σε σχήματα [π.χ. ευρωζώνη] όχι ως ισότιμοι αλλά ως υποτελείς. Δεν αντιλαμβάνονται ότι μόνο κάτω από συνθήκες ισοτιμίας και ισονομίας μπορεί να έχει προοπτικές μια συμμαχία. Είναι, πάντως, νωρίς ακόμα για συμπεράσματα. Άλλωστε, είναι τόσες πολλές οι παράμετροι και η έκταση των δεδομένων, που δεν μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. Εικασίες, μόνο…
Θ. Μιχόπουλος
ΥΓ1. «Όταν στην Κύπρο υπάρχουν δύο μεγάλες τράπεζες του παραδείσου, στο Λουξεμβούργο [με πληθυσμό 500.000 κατοίκους] υπάρχουν 143 τράπεζες, από τις οποίες μόνο οι πέντε είναι λουξεμβουργιανές. Οι 39 είναι γερμανικές, οι 14 γαλλικές, οι 11 βέλγικες... Τι διάολο, θα ενοχλήσει η Μέρκελ και ο Σόιμπλε τις γερμανικές τράπεζες;» αναρωτιέται ο Αρ. Μιχαηλίδης [www.philenews.com]